home

Telegraaf, zondag 12 december 2004

Een schilderij voor aan de muur en om je hals.

AMSTERDAM - Sieradenontwerpster Saar van Leusden (1972) is een groot liefhebster van moderne en eigentijdse schilderkunst. Ze is zelfs zo gek op het werk van onder anderen Jan Cremer en Cole Morgan dat ze er al jaren van droomde de doeken van haar favoriete kunstenaars draagbaar te maken. Met haar serie SAAR ArtWear, die de jonge ontwerpster van 17 tot en met 20 december bij het Amsterdamse veilinghuis Sotheby's presenteert, is ze erin geslaagd e bijzondere droom te verwezenlijken.

Met toestemming van de kunstenaars sneed Saar van Leusden originele doeken van Cremer en Morgan, maar ook van Astrid Engels, Ruud de Wild en Mirjam Slaats aan stukken en vatte details hieruit in zilveren hangers en ringen. Het resultaat is verbluffend: een schilderij voor aan de muur en om je hals. "Een beetje vreemd is het wel", grinnikt Saar. "En eerlijk gezegd was ik aanvankelijk ook zeer beschroomd om de kunstenaars te benaderen mee te doen aan mijn project. Je vraagt ze toch om een van hun kindjes af te staan om in stukken te snijden. Maar iedereen was meteen enthousiast. Zonder uitzondering gaven ze mij de vrije hand. Ze hadden kennelijk het volste vertrouwen in mij."

Spannend

Doek van Cole Morgan"Natuurlijk ben ik heel voorzichtig te werk gegaan. Met respect voor het origineel. Ik hecht immers grote waarde aan hun schilderijen. Voordat ik het mes in het linnen zette, heb ik dan ook zorgvuldig uitgedokterd welk detail ik in zilver zou vatten. Dat luistert immers heel nauw. Want ook op klein formaat moet de compositie spannend blijven. Maar volgens mij ben ik er goed in geslaagd om elk sieraad tot zowel een echte Cremer, Morgan of Engels, als tot een echte SAAR te maken."

Het unieke van haar concept is bovendien dat de koper niet alleen een halsketting of ring aanschaft, maar tegelijkertijd een schilderij voor aan o de muur verwerft. "De sieraden zijn vervaardigd van slechts een klein fragment uit een groter deel van een doek. Dat grotere stuk linnen heb ik in een speciaal ontworpen, zwarte omlijsting laten vatten. In feite fungeert dit als schilderijlijst en juwelenkistje ineen. Na gebruik kan het collier hierin worden teruggeplaatst, zodat het sieraad het schilderij completeert. Ik heb het altijd zo zonde gevonden dat juwelen na het dragen in een la of een kastje verdwijnen. Nu kan het eindelijk, als onderdeel van een kunstwerk, aan de muur schitteren."

Met zichtbaar plezier aait ze met haar vingers over het in zilver gevatte miniatuurkunstwerkje. "Heerlijk om eindelijk een stukje linnen op de huid te kunnen dragen. Je moet de verf echt kunnen zien en voelen, vind ik. Natuurlijk is dit materiaal kwetsbaar, maar veel edelstenen zijn dat ook. Mijn ontwerpen zijn draagbaar op elk moment van de dag. De schilderijtjes in de ringen, manchetknopen of collierhangers zijn ter bescherming gecoat. Ze zijn zo behandeld dat er niets aan de hand is als je ze in het sop laat vallen."

Van 17 tot en met 20 december dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur. Sotheby's is gevestigd aan de De Boelelaan 30 in Amsterdam.